Mælkebøtte med svirreflue

Bjørns Brusebadsboller

Bjørns Brusebadsboller
- opskriften her udmærker sig ved at være nem og ved at man slipper for klistrede fingre. Og så smager de godt og mætter.
(se evt. den oprindelige opskrift nedenunder)

Ingredienser:

600 g usigtet speltmel
1 tsk salt
5 - 10 g gær (2 - 4 ærtestore stykker fra en pakke)
½ liter koldt vand


Fremgangsmåde:

Gæren røres ud i lidt af vandet, resten af vandet tilsættes.

Gærvandet æltes -røres i mel-saltblandingen - enten med bagespatel eller med en håndmixer med dejkroge.

Ælt/rør til dejen er glat, blank og gummiagtig.

Stilles (overdækket) over nat eller mindst 8 timer i køleskab.

Næste morgen knibes passende dejportioner af med våde hænder eller 2 skeer (så hænger den specielle speltdej ikke i) og sættes direkte på en bageplade evt. m. bagepapir. Kan sættes i kold ovn.

Bager i ca. 25 min ved 230°C (eller 200°C ved varmluftovn), skal være gyldne og faste over det hele.
De kan godt blive mere eller mindre flade (alt efter dagsformen :-)


Noget af speltmelet (ca. en trediedel til det halve) kan godt skiftes ud med anden type mel; men afhængig af meltype, kan dejen blive mere eller mindre klistret.

Der kan eksperimenteres lidt med saltmængde og evt. tilsættes lidt sukker/honning.

-----

Her følger den oprindelige version fra Aurions Hjemmeside.


Brusebadsboller
ca. 16 stk.

Ingredienser:

½ l. kold vand
5 g gær
1 tsk salt
evt. 1 tsk rørsukker
250 g speltmel
ca. 350 g sigtet speltmel

Fremgangsmåde:

Til den, der gerne vil have friske boller hver morgen i en fart.

En blød dej giver flade, men saftige boller. Er dejen fastere, bliver bollerne højere men knap så saftige. Boller af en blød dej bages godt igennem, da de ellers kan blive klæge.

Vand, gær, salt, sukker og mel røres sammen til en blød dej. Den sættes i køleskabet i en skål med låg natten over eller i mindst 6 timer.

Bollerne sættes på en smurt bageplade med to skeer eller med hænderne, der evt. er dyppet i vand.

Pladen sættes i ovnen med det samme ved 230° i ca. 25 minutter. Bollerne skal bages godt gyldne og faste over det hele for at være ordentligt gennembagte. De smager pragtfuldt, og her får man rigtigt den gode spelt smag frem.

Man kan vælge at bruge hele dejen på én gang eller i flere portioner. En deltager fra et bagekursus har fortalt, at hun har bagt af den samme dej i en hel uge.

Speltmel indeholder utrolig mange næringsstoffer bl.a. E vitamin, da hvedekimen er bibeholdt i melet.



Copyright © SNA
Get Firefox!
August 2005
Opdateret 18. August 2017
Valid:  HTML 4.01  og  CSS 

Too Cool for IE